Piroger
Tillagningstid: över 20 minuter
Deg:
1 paket färsk gäst (50g)
3 dl mjölk
2 dl vatten
1 dl kesella
1 tsk salt
2dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl
Köttfärsfyllning:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
3 morötter
500 g köttfärs
1 msk olja
2 msk tomatpuré
2 dl krossade tomater
salt
peppar
2 tsk italiensk salladskrydda
2 msk sweet chili
ägg till pensling
Gör så här:
1. Rör ut jästen med lite av mjölken eller vattnet. Tillsätt sedan resten av mjölken och vattnet. Rör ner alla de övriga ingrediensera till degen förutom lite av vetemjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under en bakduk i ca 30 minuter.
2. Skala löken, vitlöken och morötterna. Hacka löken och vitlöken, riv morötterna. Fräs löken, vitlöken, morötterna och föttfärsen i olja i några minuter. Tillsätt tomatpuré och dem krossade tomaterna. Låt detta koka utan lock i ca 10 minuter. Smaka av med 1tsk salt, 1krm peppar, salladskrydda och sweet chili. Låt fyllningen svalna.
3. Lägg degen på mjölad arbetsyta och arbeta ihop den. Dela den och kavla ut varje del till en cirka halv centemeter tjock kaka. Ta ut rundlar, som är cirka 12 cm i diameter. Fördela fyllningen som nu har svalnat på varje rundel och vik ihop till halvmånar. Tryck till kanterna med en gaffel och lägg dem på en plåt med ett bakplåtspapper. Låt pirogerna jäsa.
4. Sätt ugnen på 225°C. Pensla pirogerna med ägg uppvispat med lite vatten. Grädda dem sedan mitt i ugnen i cirka 12 minuter. Låt pirogerna svalna på galler
Man kan köpa en pirog form som jag använder för att lättare få ihop pirogerna.