Kola -och chokladtårta
Tillagningstid: över 20 minuter
Kaka:
175 g smör eller margarin
3 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
smörj och ströa formen
Kolakräm:
3 dl strösocker
3 msk sirap
150 g mörk choklad
100 g smör eller margarin
3 dl vispgrädde
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175˚C
2. Smält smöret/margarinet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
3. Blanda ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd sedan ner detta i smeten.
4. Häll i smörjd och ströad spännform. Ställ formen i nedre delen utav ugnen och grädda i 20-25 minuter. Låt den svalna.
5. Blanda alla ingredienser till kolakrämen förutom smör/margarin i en hög kastrull. Koka långsamt tills krämen tjocknat ordentligt, 120-130 grader bör kolakrämen bli.
6. Rör ner smör/margarin och häll på kolakrämen på kakan när den är kvar i formen.
7. Lät kakan stelna, lättast gör den detta i kylskåpet.
8. Servera med kesella smaksatt med vaniljsocker och färska bär.
Obs! Om du gör två tårtor så koka kolakrämen i två omgångar, dubblera ej.