Blåbärspaj

Tillagningstid: över 20 minuter

Ingredienser:
125 g margarin (smör)
3 dl vetemjöl
1 dl socker
3-4 dl socker

Gör så här:
1.
 Sätt ugnen på 200-225˚C
2. Blanda vetemjöl och socker i en bunke.
3. Dela smöret (eller margarinet) i tärningar och finfördela det med fingrarna tills det blir en grynig massa.
4. Smöra en form. Lägg i blåbären och sockra lite lät.
5. Smula sedan mjölblandningen över bären och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.


Hjortstek


Tillagningstid: över 2 timmar

Ingredienser;
1 st hjortstek, cirka 1,2 kg
1 tsk havssalt (flingsalt)
svartpeppar
1 msk dijonsenap
1 msk torkad timjan eller kyndel
120 g bacon
2 tsk vetemjöl
1 dl rött vin eller vatten
1 msk japansk soja
salt
svartpeppar
4 msk kapris

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125˚C. Salta och peppra köttet, smörj in det med senap och strö över örtkrydda.
2. Ställ in köttet i ugnen i en långpanna, låt staka i cirka 2 timmar.
3. Ta ut köttet och låt det vila i cirka tio minuter inslaget i lite aluminiumfolie.
4. Stek baconet i en stekpanna medans du väntar. Ta upp skivorna. Strö vetemjölet över baconfettet och låt det fråsa några minuter i stekpannan.
5. Vispa ur långpannan där köttet har stekts med lite rött vin eller vatten samt soja. Koka ihop vätskan med redningen av baconfettet och mjöl till en såsig konsistens i en kastrull. Smaka sedan av med salt och peppar.
6. Skär upp hjortsteken i ganska tunna skivor och servera det med bacon, kapris och skysåsen.




RSS 2.0